Τί είναι ο Βελονισμός;

Ο βελονισμός είναι θεραπεία της Συμπληρωματικής Ιατρικής. Αποτελεί μία διαγνωστική και θεραπευτική μέθοδο με καταβολές στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική, που υιοθετήθηκε και εντάχθηκε στο πλαίσιο της σύγχρονης δυτικής ιατρικής.

Πώς εφαρμόζεται ο Βελονισμός;

Ανάλογα με την πάθηση, το ατομικό ιστορικό, τη λήψη φαρμάκων από τον ασθενή, ο ο θεράπων ιατρός θα δημιουργήσει εξατομικευμενα πρωτόκολλα θεραπείας. Θα επιλέξει ορισμένα (περίπου 10-20) σημεία βελονισμού (από τα περισσότερα από 350 γνωστά σημεία βελονισμού) και θα εφαρμόσει σε αυτά με ακρίβεια και ασφάλεια πολύ λεπτές και μικρές αποστειρωμένες βελόνες μίας χρήσης. Τα σημεία αυτά είναι είτε τοπικά σημεία, είτε σημεία στο αυτί (ωτοβελονισμός), είτε απομακρυσμένα σημεία, σύμφωνα με τη φιλοσοφία της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής. Οι βελόνες θα παραμείνουν περίπου 30′ στο δέρμα, ενώ κάποιες φορές μπορεί να εφαρμοστεί, μέσω των βελονών, ηλεκτρικό ρεύμα χαμηλής έντασης (ηλεκτροβελονισμός).

Ποιος ασκεί Βελονισμό;

Ο βελονισμός, με βάση την ελληνική νομοθεσία, αποτελεί ρητά ιατρική πράξη. Επομένως ασκείται αποκλειστικά από ιατρούς.

Πονάει ο Βελονισμός;

Η εφαρμογή του βελονισμού από εκπαιδευμένο ιατρό τον καθιστά μία σχεδόν ανώδυνη μέθοδο, λόγω της σωστής τεχνικής εφαρμογής των πολύ λεπτών βελονών βελονισμού.

Έχει επιπλοκές ο Βελονισμός;

Στη βιβλιογραφία σπάνια περιγράφονται επιπλοκές του βελονισμού, παρά την πολυετή κλινική εμπειρία διεθνώς. Ωστόσο, για να είναι ασφαλής, πρέπει να εφαρμόζεται από εξειδικευμένο γιατρό, ο οποίος να γνωρίζει τις πιθανές επιπλοκές, για την αποφυγή αλλά και την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπισής τους. Συγχρόνως, είναι απαραίτητη η σωστή εκπαίδευση του γιατρού σε ασφαλείς τεχνικές βελονισμού και χρήσης των συσκευών-εργαλείων βελονισμού.

Ποιες είναι οι ενδείξεις του Βελονισμού;

Για τις ενδείξεις βελονισμού παρακαλείσθε να ανατρέξετε στο πεδίο “Βελονισμός” στην ιστοσελίδα μας.

Έχει αντενδείξεις ο Βελονισμός;

Υπάρχουν σπάνιες περιπτώσεις αντένδειξης βελονισμού ή τεχνικών/πρωτοκόλλων αυτού, όπως για παράδειγμα η εφαρμογή ηλεκτροβελονισμού σε ασθενείς με βηματοδότη. Ο γιατρός σας μπορεί να σας συμβουλεύσει κατά περίπτωση.

Πόσες συνεδρίες απαιτούνται;

Ο αριθμός των απαιτούμενων συνεδριών για την επίτευξη θεραπευτικού αποτελέσματος κυμαίνεται, ανάλογα με τη βαρύτητα και τη χρονιότητα της πάθησης και την ιδιοσυγκρασία του ασθενή. Η επίδραση του βελονισμού είναι αθροιστική και το αποτέλεσμα της κάθε συνεδρίας επιπροστίθεται στη δράση των προηγούμενων συνεδριών.

Κάποιοι ασθενείς παρουσιάζουν ορατά αποτελέσματα από την πρώτη κιόλας συνεδρία, ενώ συνήθως μέχρι την έκτη επίσκεψη τα αποτελέσματα είναι είναι αντιληπτά από τον ασθενή. Κάποιες φορές, σε δυσίατες καταστάσεις, μπορεί να χρειαστούν περισσότερες συνεδρίες για την επίτευξη θεραπευτικού αποτελέσματος, και σε σπάνιες περιπτώσεις ο βελονισμός αποβαίνει αναποτελεσματικός σε κάποιους ασθενείς.

Ποια είναι η συχνότητα των συνεδριών του Βελονισμού;

Ανάλογα με την πάθηση, τη βαρύτητα και τη χρονιότητα της, αλλά και τις απαιτήσεις του ασθενή καθορίζεται το θεραπευτικό πρωτόκολλο. Για τις περισσότερες περιπτώσεις απαιτούνται αρχικά 2 συνεδρίες εβδομαδιαίως για 2-4 εβδομάδες και στη συνέχεια 1 συνεδρία την εβδομάδα. Η συχνότητα των συνεδριών είναι δυνατό να μειωθεί ακόμα περισσότερο σε κάποιες καταστάσεις, σε συνεδρίες συντήρησης, π.χ. 1 φορά ανά μήνα ή 2-4 πυκνές συνεδρίες ανά έτος, αναλόγως με την κάθε πάθηση.

Ο Βελονισμός μπορεί να εφαρμοστεί συνδυαστικά με άλλες θεραπείες;

Ναι. Ο βελονισμός μπορεί να εφαρμοστεί συνδυαστικά με οποιαδήποτε θεραπεία, είτε κλασικής είτε εναλλακτικής ιατρικής. Ανάλογα με την κρίση του θεράποντος ιατρού βελονισμού, μπορεί να χρειαστούν εξατομικευμένα πρωτοκόλλα λόγω παθήσεων ή λήψης φαρμάκων από τον ασθενή.

Για οποιαδήποτε άλλη απορία σας μη διστάσετε να έρθετε σε επικοινωνία μαζί μας.